OPETTAJAT


Henna on harrastanut sirkusta nuoruudessaan Oulun Tähtisirkuksella ja joukkuevoimistelua Oulun Naisvoimistelijoissa. Hän on valmistunut Lahden sirkusartistikoulutuksesta SaSakista keväällä 2017. Päälajeinaan Henna on opiskellut vanteita ja rengastrapetsia, mutta hänellä on lisäksi laaja osaaminen kattavasti eri sirkuslajeista, esimerkiksi käsilläseisonnasta.

Ohjaajana Henna on kannustava, mutta haastaa oppilaitaan asettamalla tavoitteita. Tärkeää hänen tunneillaan on hyvä fiilis ja ryhmähenki.

Kat (FIN) & Jared (AUS) ovat esiintyviä sirkustaiteilijoita, jotka ovat erikoistuneet pariakrobatiaan, käsinseisontaan ja vertikaaliköyteen. He valmistuivat Madridista sirkuskoulu Carampasta keväällä 2019 ja ovat Oulussa kehittämässä taiken apurahalla nykysirkusteosta, opettaen samalla pari- ja ilma-akrobatiaa Oulun Tähtisirkuksella. Heidän erikoisalaansa ovat kaikenlaiset dynaamiset heitot. Ennen sirkuskoulua Kata opetti Oulun Tähtisirkuksella akrojoogaa käytyään AcroYoga Montreal ja Hanuman Acrobatic Yoga -ohjaajakoulutukset.
Aiemmin Kata on valmistunut Oulussa luokan – ja musiikinopettajaksi 2015, ja tämä duo ottaakin pedagogian ja yksilöllisen opetuksen erittäin tosissaan, yhdistäen elementtejä lattia-akrobatiasta, tanssista, teatterista, akrojoogasta, pariakrobatiasta ja luovasta liikkeestä.
“We like to breathe deep and fly high!”


Uoti aloitti sirkusuransa 90-luvun puolivälissä Kajaanilaisessa JoPi-sirkuksessa. Vuosien saatossa kokemusta on tullut laajalti erilaisista sirkuslajeista, tanssista ja teatterista. Oppia sirkustekemiseen hän on hakenut sirkusopettajilta, kuten Matti Harjulta ja Petra Mäeltä, ja mm. Kööpenhaminan The Commedia Schoolista (6kk opinnot), SNSL:n ohjaajakoulutuksesta (osa 1/3) ja suorittamalla Cirque du Soleilin Social Circus Basic Training -koulutuksen osat I ja II. Koulutukseltaan Uoti on fysioterapeutti (AMK).

Uoti on Oulun Tähtisirkuksen hallituksen puheenjohtaja ja toimii useiden lasten ja aikuisten ryhmien ohjaajana. Hänellä on laaja sirkuslajien perustekniikoiden hallinta, ja erityisosaamista lisäksi lattia-akrobatiasta, jongleerauksesta ja yksipyöräilystä. Ohjaajana Uoti on innostava, reilu ja ihmisläheinen.

Ronja on harrastanut sirkusta Tähtisirkuksella vuodesta 2010 alkaen, ja on mukana sirkuksen esiintyvässä ryhmässä. Hän on opettanut monipuolisesti eri lajeja sekä apu- että pääohjaajana. Ronjan päälaji on rengastrapetsi.

tiina_ympEnnen sirkuskärpäsen puraisua Tiina harrasti vuosina 2000-2011 intensiivisesti akrobaattista kilpaurheilua, cheerleadingia. Kilpacheerleadingin saralla Tiina osallistui niin kotimaisiin kuin Euroopan sisäisiin kilpailuihin, joista kirkkaimpina mitaileinaan hän saavutti SM-kultaa ja EM-hopeaa. Jo cheerleadingin parissa Tiina aloitteli ohjaamista ja osallistui erilaisiin Suomen Cheerleadingliiton ohjaajakoulutuksiin.

Sirkusharjoittelun Tiina aloitti vuonna 2009 Oulun Tähtisirkuksella. Tiinan vahvuuksia ovat pariakrobatia, pyramidit, vanteet ja tanssillisuus. Tiina opiskelee Oulun Yliopistossa musiikinopettajaksi ja opinnoistaan hän hyödyntää sirkustunneillaan musikaalisuuttaan, pedagogista osaamistaan ja taiteen sekä taidekasvatuksen opintojaan. Sirkusopettajana Tiina on järjestelmällinen ja innokas ryhmäakrobatian ja synkronaationumeroiden ohjaaja, mutta korostaa opetuksessaan hyvän ryhmähengen sekä rennon ilmapiirin tärkeyttä. Tähtisirkuksella hän opettaa sekä lasten että aikuisten ryhmiä. Oulun Tähtisirkuksen hallituksessa Tiina on ollut mukana vuodesta 2013 alkaen. Sirkuslajien lisäksi hän harrastaa musiikkia, lindy hop -paritanssia, käsitöitä sekä hiustenlaittoa.

Iidan sirkusura alkoi Tähtisirkukselta, jossa hän esiintyi aktiivisesti Kentaurien ryhmän mukana. Myöhemmin hän on ollut ohjaamassa sekä lasten sirkusryhmiä ja ilma-akrobatian lajiryhmiä. Päälajinaan Iida tekee staattista trapetsia, ja on esiintynyt lisäksi mm. pyramidiakrobatianumeroissa.

Pinja on aloittanut Tähtisirkuksella jo nuorena ja esiintynyt erityisesti ilma-akrobatialla, mutta myös muilla lajeilla.  Hän opettaa lasten ilma-akrobatiaryhmässä ja on esiintyväryhmä Kentaurien jäsen. Hän on myös harrastanut vakiotanssia.

Vilma on monipuolinen sirkusharrasta, joka on tehnyt ilma-akrobatiaa edistyneellä tasolla. Lisäksi hän on siinä sivussa tehnyt mm. pari- ja ryhmäakrobatiaa sekä rolabolaa. Tällä hetkellä Vilma kuulu esiintyväryhmä Kentaureihin ja toimii apuopettajana perhesirkuksessa. Vilman mielestä sirkuksessa parasta on uusien temppujen oppiminen ja niiden esittäminen. Opettamisessa parasta on nähdä, kun oppilaat kokeilevat uusia asioita ja innostuvat niistä.

Kuva: Niko Puumalainen

Veera on aloittanut sirkusharrastuksen Tähtisirkuksella vuonna 2009 ja on esiintyvä ryhmän Kentaurien jäsen. Päälajinaan Veera on tehnyt pääasiassa tasapainolajeja, kuten yksipyöräistä ja tiukkaa nuoraa. Hän ohjaa perhe- ja lastenryhmiä. Sirkuksessa häntä kiinnostaa eniten lajin monipuolisuus ja luovuus.

Milla on ollut sirkusharrastuksen parissa vuodesta 2012 lähtien ja viisi viimeistä harrastusvuotta hän oli esiintyvä ryhmä Kentaurien jäsen. Nykyään Milla toimii lastenryhmien, pääasiassa perhesirkusten, apuohjaajana. Päälajina Millalla on lattia-akrobatia sekä käsilläseisonta, mutta kokemusta hänellä on kuitenkin myös pyramiidiakrobatiasta

Emma on aloittanut jo nuorena Tähtisirkuksella, ja päätynyt myöhemmin Kentaurien esiintyvään ryhmään, jossa hän teki päälajinaan staattista kangasta. Emma on opettanut lähinnä ilma-akrobatian ryhmissä.

Milla eli Miltsi on esiintynyt Kentaurien esiintyvässä ryhmässä. Hänellä on voimistelu- ja sirkusharrastusten kautta laaja osaaminen lattia-akrobatiasta, mutta myös esiintymiskokemusta pyramidiakrobatian ja rullaluistelun numeroista.

Irene on harrastanut Tähtisirkuksella jo nuoresta iästä asti. Hän on esiintynyt päälajeinaan vertikaalikangas ja -köysi. Irene toimii apuohjaajana lasten ilma-akrobatiaryhmässä

Elsa aloitti sirkuksen hyvin nuorella iällä Tähtisirkuksella, ja on esiintynyt useilla eri lajeilla vuosien varrella. Hänen päälajinsa on jalkajongleeraus, ja hän on sirkuksen esiintyvä ryhmä Kentaurien jäsen.

Kertulla on vuosien kokemus sirkuksesta. Hän on esiintyvä ryhmä Kentaurien jäsen, ja esiintymiskokemusta on kertynyt lukuisista keikoista ja tarinallisista produktioista. Kerttu pitää mielekkäänä sirkuksessa sitä, että sieltä löytyy niin paljon kaikkea mielenkiintoista tekemistä jokaiselle. Tällä hetkellä hän tekee päälajeinaan kontaktijogleerausta, pariakrobatiaa ja poipyöristystä.

Kerttu opiskelee tanssinopettajaksi OAMK:ssa ja laajentaa siellä tanssitietouttaan monesta eri tanssilajista sekä perdagogisia taitojaan. Hänelle tärkeää opettaessa on kannustava ilmapiiri ja kohderyhmälle ja taitotasolle tarkkaan mietityt harjoitteet. Kerttu hyödyntää opetuksessaan sirkuskokemuksensa lisäksi tanssitietoa esim. tanssiakrobatian kautta. Kertulla on taskussaan mm. useampi suomenmestaruus Latino Shown aikuisten sarjassa. Hän on myös Tähtisirkuksen hallituksen jäsen.

Heidillä on pitkä ja vahva pedagoginen tausta, sillä hän on ammatiltaan luokanopettaja ja kielten opettaja. Hän keskittyy opetuksessaan jokaisen henkilökohtaisten vahvuuksien löytymiseen ja niiden kautta lajissa kehittymiseen. Heidi haluaa oppilaidensa saavan vahvan lajipohjan, jolle voi rakentaa uusia tekniikoita, rohkeutta, ilmaisutaitoa ja onnistumisen iloa. Heidi on harrastanut mm. voimistelua, crossfittiä ja tankotanssia, mutta nykyään hänen päälajeinaan ovat vertikaalikankaat, rengastrapetsi ja akrojooga.

Kuva: Taina Myllylä / Kuvailo